Стоматолозите, фармацевтите и лекарите револтирани од односот на Фондот за здравствено осигурување

Стоматолошката, фармацевтската и лекарската комора реагираат на условувањето од Фондот за здравство до сабота сите матични и фармацевти да набават дигитален сертификат за да можат да склучат нови шест месечни договори за да добиваат пари од државната каса. Околу 4000 лекари и фармацевти се револтирани поради прекраткиот рок за набавка на таканаречени токени како замена на електронските картички за пријавување и одјавување на пациенти, потпишување фактури, барања и други услуги од ФЗОМ.

-Сметаме дека рокот кој се наметнува е апсолутно неприфатлив бидејќи за набавката, инсталација и активација на сертификатот е потребно време кое со ваков рок е прекратко за сите приватни здравствени установи, се вели во заедничката реакција на трите комори.

Дополнителен проблем според ЗПЛРМ е и недостигот на вакви уреди во Македонија.

-Колеги од Неготино и други градови затвораат ординации и одат во Скопје за да набават Токени, но дистрибутерите немале и не биле подготвени да одговорат на побарувачката, изјави д-р Лилија Чолакова Дервишова, претседател на ЗПЛРМ.

Од Фондот за здравство не добивме одговор зошто мора фармацевтите и лекарите до сабота да ги исполнат овие технички услови.

Неофицијално под притисок на коморите попладнево ФЗОМ го продолжил рокот за набавка и инсталирање на дигитален сертификат до 20 декември.

Извор

Испрати коментар

Мора да бидете најавени за да испратите коментар.

Како да се регистрирам?

Корисни линкови

Министерство за Здравство Фонд за Здравство Лекарска комора За Здравје

Регистрирај се!
Министерство за Здравство
Драмски театар

Барај (Впиши го поимот и притисни enter)

Соопштенија со најмногу коментари