За термин за конзилијарно мислење за помош и нега од трето лице се чека и по пола година

Пациент од Пробиштип цели шест месеци чека да добие термин за преглед за конзилијарно мислење од лекари кои ќе потврдат дека и годинава, како лани, потребна му е помош и нега од друго лице. 

Дека огромен е бројот на вакви случаи потврдуваат и од Здружението на матични лекари, бидејќи токму тие чекаат да се пуштат термини за да можат на пациентите да им дадат упат. Доктор Лилија Чолакова Дервишова појаснува дека пациенти кои се тешко болни или со инвалидитет се препраќаат во други градови за да завршат работа бидејќи ловот на термини за конзилијарно мислење може да трае со месеци.

Проблеми нема само со термините за нега, туку и по пандемијата, слободен термин, на пример за мамографија во Скопје „нема ни за лек“. Исто е во повеќето градови, но во некои, за месец дена од сега може да најдете еден слободен термин. Само во еден град, во Кичево, има термин најрано задутре. Матичните велат дека оние кои немаат пари за на приватно, чекаат со месеци.

Матичните лекари апелираат дека неоходна е целосна реорганизација на здравствениот систем со цел да им се овозможни навремена помош на пациентите.

Испрати коментар

Мора да бидете најавени за да испратите коментар.

Како да се регистрирам?

Корисни линкови

Министерство за Здравство Фонд за Здравство Лекарска комора За Здравје

Регистрирај се!
Министерство за Здравство
Драмски театар

Барај (Впиши го поимот и притисни enter)

Соопштенија со најмногу коментари