Известување за специјализација по семејна медицина

Почитувани колеги,

Заради голем број на јавувања на матични доктори кои се во недоумица дали е задолжителна специјализација по семејна медицина или не – колегите побраа јавно да се пише на сајтот на ЗПЛРМ.

ЗПЛРМ ги известува своите матични доктори да не се обврзани со ниеден закон да мора да одат на специјализација по семејна медицина до 2020 година. Кога се осмисли начин на плаќање по капитација во 2001 година ,никаде не е пишано да капитацијата треба да се даде за приватна специјализација.

А од тогаш до сега од капитацијата се плаќа купување на софтвер,компјутери,антивируси ,фискални каси,превентивен преглед на фискална каса,осигурување од професионална грешка ,токени,принтери,скенери,К15 кој го има само во приватен сектор а во јавно здравство не, фирмарини, данок за објект.

Секој матичен може да си бира каде сака да оди на специјализација -задолжително нема ништо, поготово кога е со наши пари.

Со почит
ЗПЛРМ

Испрати коментар

Мора да бидете најавени за да испратите коментар.

Како да се регистрирам?

Корисни линкови

Министерство за Здравство Фонд за Здравство Лекарска комора За Здравје

Регистрирај се!
Министерство за Здравство
Драмски театар

Барај (Впиши го поимот и притисни enter)

Соопштенија со најмногу коментари