Квалификуван дигитален сертификат на овластено лице во ПЗУ – замена за ЕЗК – полномошно за ЕЗК

Почирувани,

На следниот линк можете да го превземете правилникот за измена на правилникот за пристап на веб порталот на ФЗОМ кој излезе во Сл. Весник на РМ број 184/2017.

Правилник

Се воведува создавање на технички услови за електронски потпис – Квалификуван дигитален сертификат за овластено лице (со тоа ќе се реши проблемот со изминување на важноста на сертификатот на ЕЗК за електронско потпишување на фактури и друга документација).

До создавање на технички услови за примена на дигиталниот сертификат ќе може да се завери полномошно на нотар, на било кое полнолетно и деловно способно лице (претходно важеше и ние така применувавме само за вработено лице во ПЗУ) да може во име и за сметка на ПЗУ електронски да потпишува фактури, договори и слично.

Сите издадени овластувања со полномошна ќе престанат да важат по создавањето на технички услови за користење на квалификуваниот дигитален сертификат.

Со почит,

ФЗОМ

Испрати коментар

Мора да бидете најавени за да испратите коментар.

Како да се регистрирам?

Корисни линкови

Министерство за Здравство Фонд за Здравство Лекарска комора За Здравје

Регистрирај се!
Министерство за Здравство
Драмски театар

Барај (Впиши го поимот и притисни enter)

Соопштенија со најмногу коментари