Министерство за Здравство на РМ – Известување: Тетанус

До Сите
Општи болници,
Здравствени домови,
Клиника за инфективни болести и фебрилни состојби,
Здружение на приватни лекари

ПРЕДМЕТ: Известување

Министерството за здравство Ве известува дека согласно Член 70 од Правилникот за имунопрофилакса, хемиопрофилакса, лицата кои подлежат на овие мерки, начинот на изведување и водење на евиденција и документација (“Службен Весник бр. 65/10“),

“Имунопрофилакса против тетанус кај повредени лица се врши на одделенијата за инфективни болести или во итната медицинска помош на територија каде што нема одделенија за инфективни болести“. За таа цел потребно е да ги превземете сите мерки и активности за обезбедување вакцина и хуман антитетанус имуноглобулин, како и услови за соодветно чување на истите на препорачаната температура 2 -8°C.

Изработил: Нермина Факовиќ
Одобрил: Прим. д-р Јованка Костовска

МИНИСТЕР

D-r Bujar OSMANI

Коментари (2)

 

  1. Dr Lili напиша:

    Pocituvan,vo takov slucaj dobro e da imate tetabulin.

  2. Др. напиша:

    Во нашиот регион поточно во Ростуше нема ниту инфективно одд. ниту хитна помош. Дали тоа значи дека матичните доктори се обврзани да чуваат вакцина и серум против тетанус или некоја од останатите служби од Здравствениот Дом во Ростуше. Со почит.

Испрати коментар

Мора да бидете најавени за да испратите коментар.

Како да се регистрирам?

Корисни линкови

Министерство за Здравство Фонд за Здравство Лекарска комора За Здравје

Кредитни продукти за ПЗУ
Регистрирај се!
Министерство за Здравство
Драмски театар

Барај (Впиши го поимот и притисни enter)

Соопштенија со најмногу коментари