Соопштение за ЛКМ 01.10.2020

Почитувани,

Соопштението за ЛКМ од 18.09.2020, е заменето со дополнето Соопштение од 01.10.2020 година.

Допoлнувањето се однесува на начинот на продолжување на важење на специјалистичките извештаи:

“Поради тоа што здравствениот систем се уште не функционира на редовен начин и полн капацитет, па осигурениците не можат секојпат да дојдат до потребен слободен термини преку електронскиот систем. Важењето на специјалистичките извештаи/отпусни писма/конзилијарни мислења при
продолжување на боледување, продолжување на хроничната терапија и издавање на ортопедски помагала ќе се врши на следниот начин:

Од 01.10.2020 година со важност ќе бидат специјалистичките
извештаи/отпусни писма/конзилијарни мислења со датум не постар од 01.03.2019 година. Тоа значи дека осигурениците за да ги остварат
горенаведените права ќе биде потребно да ги обноват соодветните
специјалистичките извештаи/конзилијарни мислења. За отпусното писмо постаро од 01.03.2019 година ќе биде потребно да се достави соодветен специјалистичките извештај/конзилијарно мислење за остварување на горенаведените права.

Од 01.11.2020 година со важност ќе бидат специјалистичките
извештаи/отпусни писма/конзилијарни мислења со датум не постар од 01.06.2019 година. Тоа значи дека осигурениците за да ги остварат
горенаведените права ќе биде потребно да ги обноват соодветните
специјалистичките извештаи/конзилијарни мислења. За отпусното писмо постаро од 01.06.2019 година ќе биде потребно да се достави соодветен специјалистичките извештај/конзилијарно мислење за остварување на горенаведените права.

Од 01.12.2020 година со важност ќе бидат специјалистичките
извештаи/отпусни писма/конзилијарни мислења со датум не постар од 01.09.2019 година. Тоа значи дека осигурениците за да ги остварат
горенаведените права ќе биде потребно да ги обноват соодветните
специјалистичките извештаи/конзилијарни мислења. За отпусното писмо постаро од 01.09.2019 година ќе биде потребно да се достави соодветен специјалистичките извештај/конзилијарно мислење за остварување на горенаведените права.

Испрати коментар

Мора да бидете најавени за да испратите коментар.

Како да се регистрирам?

Корисни линкови

Министерство за Здравство Фонд за Здравство Лекарска комора За Здравје

Регистрирај се!
Министерство за Здравство
Драмски театар

Барај (Впиши го поимот и притисни enter)

Соопштенија со најмногу коментари