Измена на протоколот за оздравување на заболени со КОВИД-19 на домашно лекување

Почитувани,

На следниот линк можете да ја превземете „Измената на протоколот за оздравување на заболени со КОВИД-19 на домашно лекување“ на Комисијата за заразни болести, Институтот за јавно здравје и Министерството за здравство, во кое детално се објаснети процедурите на оздравување на позитивни пациенти на КОВИД-19 и
активностите за:

  • Епидемиолошки служби
  • ДСЗИ
  • Матични лекари.

Во делот на матичните лекари не постои обврска за оздравување на пациенти. Оздравувањето на пациентите и понатаму го прават епидемиолошките служби. Во измената на Протолот за оздравување на КОВИД 19 пациенти стои обврската на матичниот лекар задолжително и понатаму да пополнува секојдневно „Дневна
евиденција“ за здравствена состојба за пациенти со КОВИД-19 како и до сега, врз основа на која епидемиолошката служба ќе оздравува пациенти согласно алгоритамот, а матичниот лекар ќе биде соодветно информиран дека определен пациент се смета за оздравен по потврда од лекар од епидемиолошка служба.

Имано, софтверското решение е веќе достапно на епидемиолошките служби.

Со почит.

м-р Горан Кочински
Министерство за здравство –
Управа за електронско здравство Скопје
ул. 50та Дивизија 14А, 1000 Скопје

Испрати коментар

Мора да бидете најавени за да испратите коментар.

Како да се регистрирам?

Корисни линкови

Министерство за Здравство Фонд за Здравство Лекарска комора За Здравје

Регистрирај се!
Министерство за Здравство
Драмски театар

Барај (Впиши го поимот и притисни enter)

Соопштенија со најмногу коментари