Матичните доктори пак заборавени

Здружението на приватни лекари ја поздравува одлуката на Владата со 20 проценти на плата за два месеци да ги награди здравствените работници вклучени во борбата со Ковид-19, но и реагира бидејќи се изоставени матичните лекари.

Претседателката на Здружението, Лилија Чолакова Дервишова на прес-конференција рече дека не бара награда, туку Владата да го исполни ветувањето за редовна исплата на капитацијата на матичните лекари, што сега им доцни 67 дена, последната исплатена им била за месец февруари, а во јавното здравство е исплатена и за април.

– Матичните доктори не смеат да бидат изоставени, заради тоа што тие ја понесоа целокупната тежина на овој момент. Целокупната тријажа се правеше преку матичните доктори, а во Дебар матичните доктори покрај другите обврски земаа и брисеви за скрининг на населението, потсети д-р Чолакова Дервишова.

Таа информира  дека тие сами си купиле опрема за заштита, маски и дезифициенци, поставиле плегсиглас на пунктовите кај медицинските сестри, ракавица и УВ ламби и се’ што било потребно за нивна и заштита на пациентите.

– Нека ни ги исплатат заостанатите капитации. Тоа би било еден вид благодарност од Владата кон матичните доктори, додаде д-р Чолакова Дервишова. 

https://kanal5.com.mk/zpl-matichnite-lekari-ne-treba-da-bidat-izostaveni-da-ni-se-isplatat-zaostanatite-kapitacii/a422571

Испрати коментар

Мора да бидете најавени за да испратите коментар.

Како да се регистрирам?

Корисни линкови

Министерство за Здравство Фонд за Здравство Лекарска комора За Здравје

Регистрирај се!
Министерство за Здравство
Драмски театар

Барај (Впиши го поимот и притисни enter)

Соопштенија со најмногу коментари